Архитектура, която обича хората

Обичаме архитектурата… Обичаме архитектурата, която, в сърцевината си, създава не просто нови места, а пространства за хората. Ние вярваме, че градът – планиран, създаван, развиван, усещан и преживян на нивото на очите – те прави истински емоционално свързан със средата, където си роден, докъдето пътуваш, работиш, влюбваш се и обичаш. Ние сме точно такива архитекти – посветени на детайлите, които променят живота на хората устойчиво и позитивно. На тази наша професионална убеденост, че спокойната и приятна градска среда прави хората по-щастливи, посветихме няколко месеца работа и мислим, че за тази кауза успяхме да привлечем и теб. Защото TISI важен!

Прочетено буквално T.I.S.I. е абревиатура, с която архитектите работят често. В превод от английски тя означава временна намеса за устойчиво въздействие. Метафорично и фонетично TISI е послание, адресирано към всички с личното им желание да участват в разговора за нова визия на градска среда, която заедно споделяме. Например в квартала!

На финала на проекта успяхме да ангажираме обществено внимание в осъзнаването, че промяната идва, когато открито заявим като общност, че тя е необходима. И когато в края на проекта временно превърнахме съоръжение от публичната инфраструктура (пешеходен надлез) в сценична платформа, срещнахме всички от квартала, а те оставиха свое послание до нашето: „Така си представяме промяната възможна“. Видяхме една от целите на проекта изпълнена: да поставим човека с неговия мащаб в центъра на градското пространство. Работата по проекта приключи, но вратата, която отворихме, оставя опит… Бихме се радвали, ако той бъде прилаган в управлението на местни проекти по градоустройството на Варна. Моделът на градско планиране, в който гражданите имат активна роля в определяне на приоритети и нужди, тук все още наричаме нов, докато в други държави отдавна е наложен стандарт. Защото градът е на хората, а не на автомобилите и машините. Какво мислите вие?

T.I.S.I. e представата ни за града и как в него би било ефективно и качествено да се създават градските пространства.

Как се създава по-удобна, по-приятна и по-красива среда? Потърсихме отговора на хората, на жителите в конкретен варненски район – т.нар. „Конфу“. Проучването на мненията и нагласите остава ценно и в бъдеще, защото градското пространство се споделя отговорно, когато и визията за него преди това е била обществено обсъдена.

Поканихме хората от квартала на „Ти си в квартала“. С подкрепата на артисти в дните на арт инициативата, посветени на въпросите, които градско пространство задава, демонстрирахме как един надлез би могъл да се използва алтернативно… за култура. Защо надлез… Защото свързва квартали от двете страни на най-големия булевард във Варна, но на първо място, защото свързва хората.

Всички, които преминаха през надлеза по време на „Ти си в квартала“, останаха приятно изненадани от новата визия: сцена на пърформанс, място за артистични видео концепции, галерия на открито. Когато видяха трите арт намеси, пожелаха подобни събития да се организират и в бъдеще.

В атмосферата на тази променена среда с нова алтернативна функция на пространството, използвано като надлез, жители от квартала свободно и емоционално разказваха от какви територии имат нужда; какво им липсва, за да споделят историите, които се създават в него; къде средата е грозна и компрометирана; как понякога с полски треви можем да създадем емоция за окото, различна от сивотата на бетона и изсъхналата земя в близките дерета. Заедно видяхме, че „мавританската поляна“ може да бъде идея за промяна.

Всички представени арт намеси са временни, но са пожелание за намиране на устойчиво решение. Ще се радваме скоро да видим нова изложба на надлеза, а защо не и в центъра на квартала.

За нас е важно всеки да види своята роля в TISI като двигател на позитивната промяна. Ако обществото не задава своята рамка на очакване, всеки проект за строителство ще отговаря повече на икономическия и по-малко на обществения интерес. Резултатът е по-малко тротоари и зелени площи. Тогава ще живеем в място, което не харесваме достатъчно, за да го споделяме заедно и да се грижим за него.

Постигната цел на T.I.S.I. Temporary Interventions with Sustainable Impact

Предлагаме планиран, реализиран по време на проекта и готов за прилагане нов урбанистичен модел, надграждащ съществуващи урбанистични практики. Успешното му прилагане тествахме в няколко различни етапа: анализ на съществуващата територия, проучване на връзките и историите в нея; отчитане на съществуващи проблеми и визия за възможни трансформации; обсъждане на данните от направеното проучване в публичен дебат с участието на всички заинтересовани страни – професионална общност, неправителствен сектор, бизнес и администрация, артисти, жители на квартала; създаване на артистични намеси, които да тестват обществената реакция към предложите идеи за промяна на градското пространство; срещи с администрацията, ангажирана с градоустройствените решения и споделяне на опита и резултатите на проекта.

В дългосрочен план желанието ни е да оптимизираме нагласата за работа с градското пространство – преди да се застрои даден терен, да се анализират неговите проблеми и да се вземе предвид желанието за промяна, което гражданите имат.

 

Предизвикателството пред T.I.S.I.

Откриваме го в снимка, направена по време на изпълнението на проекта в неговия финален етап. В Sketch Ideas поканихме граждани, преминаващи по надлеза, да разгледат изложбата. В нея артисти събират истории и спомени за квартала в различните периоди на неговата трансформация, а ние, архитектите, избираме места, посочени от самите жители и във фотомонтажи показваме тяхната успешна трансформация. В тази изложба на идеи за промяна гражданите нарисуваха и споделиха в пожелания свои лични послания: „Да има пейки и кошчета за боклук по продължението на бул. „В. Левски“, защото пътят на пешеходците е дълъг и е хубаво да остава чист“, „Да има зеленина, за да не пътуваме през сивотата на бетона“, „Да има градинки за възрастните и площадки за децата там, където сега растат храсти“, „Да има пейка, цветя и временни изложби в надлеза“, „Да има магнолии по ул. „Магнолия“…

Този проект няма финална граница. Той остава отворен в желанието на хората от квартала пространствата в него да се облагородяват; да се отворят училищните дворове за отдих и игра в почивните дни; да има площадки както за децата, така и за възрастните от квартала; да има градинка за домашни любимци. Продължаваме да следим какво ще се случи, убедени, че всеки от нас е „Ти си градът“!

Етапите на T.I.S.I.

В първия етап на проекта е направен анализ на проблемите на градската среда от двете страни на бул. „Васил Левски“ след процеса на неговото реконструиране и новоизграждане.

 

Във втория етап са представени всички изводи от проучването и са поставени проблемите на градското пространство като основна тема на публичен дебат, организиран и проведен онлайн.

В третия етап са поканени артисти, като е обсъдено тяхното включване в процеса по създаване на артистични намеси, демонстриращи алтернативната функция на градското пространство. Приета е концепция за превръщането на пешеходния надлез в културна сцена на три различни събития.

В четвъртия етап е организирана арт инициативата „Ти си в квартала“: три дни на артистични намеси в градското пространство, в които група архитекти, урбанисти и артисти от екипа на T.I.S.I. се срещат с жители на „Конфу“ чрез различни форми на изкуството.

 

Камен Стоянов визуален артист, Катарина Свобода – културолог ( двамата пристигнат от Австрия, за да участват в проекта) и Ивелина Иванова – артист ( живее и твори в Париж), създават атмосферата на „Ти си в квартала“ като най-любопитната и провокативна част от целия проект.

Самите жители на „Конфу“ превърнаха „Ти си в квартала“ в импровизиран хепънинг. В „Заемане на пространство“ (Taking Space с Камен и Катарина), танцувайки, те разговаряха за пространството, за свободата на движенията; за тава какво се случва, когато различни тела се събират и дават израз на своите желания и намерения. Танцовата работилница интерпретира и идеята за self emprowemement или как да вземем нещата в свои ръце.

В Walk&Talk Ивелина събира различни истории в разказ за квартала и ги сподели в сценичен разказ и 45-минутен пешеходен ход. Историята на „Конфу“, по време на разходка в „Конфу“, звучи така: „Преди кварталът беше един от крайните квартали на Варна, тук имаше само къщи“, „Едно време имаше такъв танц, нали знаете… блъскаха си телата, а сега тук блоковете си блъскат прозорците, затова се наричаКонфу“, „Преди Конфу“ беше най-гъсто застроеният квартал, после се оказа, че останалите ги застроха още по-нагъсто. Нашият остана направо широк“, „Някога наричали Конфу“ пясъчен квартал. През 1951-ва тук имало голямо наводнение. Пожарникарите помагали на хората да напуснат къщите си. После, когато водата се отдръпнала, останал пясъкът“…

Попитахме Ивелина, Камен и Катарина какво в посланията на T.I.S.I. ги привлече в екипа…  В отговора им намираме не края на този проект, в който ти си важен, а началото на много нови проекти за градската среда, в която всички сме на ход. Заедно.

Ивелина: „Проектът ми харесва, защото е идея, послание и работа на независими, млади и търсещи хора с желание да подобрят градската среда. Във Варна има огромна необходимост да се преосмисли тази среда, а също и активната ни роля в нея“.

Камен: „Привлече ме безкомпромисната отдаденост и желанието за подобряване на градската среда, както и разбирането, че това може да стане най-добре и най-бързо с включване на повече граждани в процеса“.

Катарина: „Харесва ми активният и позитивният подход на екипа“.

Посланията на T.I.S.I.

T.I.S.I. поставя въпроса за качеството на градската среда и съвременните предизвикателства пред нейното планиране чрез дизайн мислене и гражданско включване.

По пътя към по-красив, удобен, безопасен и справедлив „град за хората“ ние смятаме, че градското планиране има нужда от: свързаност, както териториална, така и професионална; събиране, споделяне и анализ на данни, на база на които да се вземат информирани решения; надграждане на съществуващите практики и стремеж към високо качество на процесите и крайните резултати; създаване на професионален капацитет в областта на планирането и градския дизайн; мултидисциплинарност на проектантските екипи; стратегически градоустройствени отдели, които да обединяват в една посока усилията на дирекциите, от които зависи качеството на градската среда; обществено обсъждане и тестване на градоустройствените решения; глобално мислене; гражданска активност.

T.I.S.I. / Ти си на ход!

 

T.I.S.I. e проект за създаване на прототип за нов модел на градско планиране, реализиран от архитектите Чавдара Николова, Невена Вълчева и Константин Димов заедно с урбанистите Силвия Чакърова и Нурхан Реджеб. Високата оценка за идеята, целите и очакваните резултатите от проекта идва още в самото начало, когато концепцията получава доверието на DESIGNSCAPES – проектен консорциум на 12 партньори от 10 европейски държави, подкрепящ  инициативи, които демонстрират потенциала на иновациите, основани на дизайн мислене – в тях, в центъра на градското пространство, е човекът с неговите емоции, възприятия и преживявания.