„Талянът“ оживява с ефектна светлинна навигация

Проектът спечели адмирациите на журито по време на възродения Младежки архитектурен пленер във Варна. Той беше посветен на възможностите за обновяване и развитие на историческия център на Варна или т. нар зона „Таляна“. Четири екипа млади архитекти от България и Румъния (от Букурещ и Констанца) работиха по проблемите на района – повсеместно паркирали коли, деградирали  улици и тротоари, неподдържани фасади и рушащи се къщи. „В Румъния имат много сходни проблеми, съответстващи на нашето сходно мислене“, коментира за Радио Варна арх.Цветан Цеков от екипа спечелил симпатиите на журито.

Ние предлагаме да се използват и вътрешните пространства, дворове и преходи между сгради, които сега са скрити и незабележими. Това ще стане като се ангажират живеещите там да ги отдават под наем, например. В основната си част това са предимно възрастни хора, но освен че искат да са необезпокоявани, искат и някакво разнообразие във всекидневието си, убеден е младият архитект. Прилежащите в Таляна Музей на възраждането и Етнографски музей са изразили готовност да изнесат на атрактивни места в района елементи от експозициите си, каза още арх.Цеков.

„Нашият проект е най-изпълним, тъй като предлагаме да оживим тези места през нощта чрез осветителни тела, които през деня ще служат за информационни маркери с лазерно изображение, разказва арх. Цветан Цеков. „Мястото би могло да се превърне и в открита сцена за изнесени изложби, музейни сбирки и фестивали”, допълва идеята си Цветан в интервю на Мариела Димитрова.

Организаторите на пленера са дали максимална свобода на изразяване на младите архитекти, разказва арх. Чавдара Николова, а крайната цел е превръщането на това място в приятно за разходка. Ако това стане факт, според арх. Чавдарова, ще се появи и инвестиционен интерес, който ще спомогне за реновирането на сградите.

Журито на пленера беше в състав: арх. Иван Трендафилов, председател на КАБ-Варна; арх. Виктор Бузев главен архитект на Община Варна; арх. Владимир Попов, създател и член на организации за опазване на архитектурното наследство в Балчик и Варна; арх.Николай Рачински, представител на САБ, арх.Мирослав Велков, специалист по опазване на архитектурното наследство и арх.Юлиян Унгурану, носител на първа награда в конкурса „Идея за Букурещ“ 2006 г. за проект за велосипедни алеи.

Интервю БНР