РЕ-АНИМИРАЙ ПЛОЩАДА

„Ре-Анимирай Площада“ е пилотният проект на Ре-аниматори, който впоследствие дава името на фондацията. Той е социален експеримент, в който архитекти отправят предизвикателство към гражданите за усвояване на публичното пространство. Този проект е осъществен със съдействието на Камара на Архитектите в България, РК Варна и Варна Европейска и Младежка Столица 2017.

В рамките на проекта е изградена „Сцена Кофража“ – временна site specific инсталация в градското пространство, която цели привличане на общественото внимание към площад Мусала, един от знаковите площади в историческия център на гр. Варна, който вместо пълноценно пешеходно пространство е превърнат в паркинг. Неподдържана градинка е трансформирана в адаптивно, сценично и експозиционно пространство на открито, което е предоставено за артистични събития и граждански инициативи. С тази намеса в градската среда екипът на Ре-Аниматори търси възобновяване на връзката Архитект-Артист-Общество.

През 2017„Сцена Кофража“ се превръща в оживено място за срещи, в културна и младежка зона, а посланието е: площадът принадлежи на хората, а не на колите!
Проектът „Ре-анимирай площада“ е номиниран от независимите варненски медии за обществено значим проект в областта на културата и през декември 2017 г. стана носител на наградата Media AwARTs.

От юни до септември 2017 сцена „КОФРАЖА“ е домакин на над 30 събития, между които: „PLAY CITY – ИГРАЙ ГРАД“ , събитие  по случай 1 юни, „RE SEARCH“ – изложба на концептуални архитектурни проекти, среща-дискусия по повод архитектурна изложба „Анализ на Градската Среда“ с организаторите на ОNE ARCHITECTURE WEEK, фото изложбата КРАСИВАТА НИ ВАРНА“ на VINTAGE SOFIA, Electro Swing Fever – суинг парти  на SMUGGLERS COLLECTIVE. На сцената гостуват български и световни имена като Мирослав Морския и Фредерик Бегбеде, а добре реализираните партньорства и с други проекти на Варна ЕМС 2017 като “Get involved fall in love with Varna’, “In love with Varna”, „Загадките на Варна“,„Кинедок“ и други, ре-анимират площада със своите творчески работилници, кино прожекции и други събития.