Артисти влизат в квартала на T.I.S.I. Показват различно градското пространство

„Ти си в квартала“ са три дни на артистични намеси в градското пространство, в които ние –  архитекти и урбанисти –  посрещаме във Варна артистите в екипа на проекта T.I.S.I. Ивелина Иванова, Катарина Свобода и Камен Стоянов ще се срещнат с жителите на квартал „Конфу“ чрез различни форми на изкуството и ще представят градското пространство по нов и алтернативен начин. За сцена на всички артистични намеси избираме пешеходния надлез над бул. „Васил Левски“ с начало от ул. „Магнолия“.

Walk&Talk e първата артистична T.I.S.I. намeса в квартала. В нея българска актриса, която живее и твори във Франция, се връща във Варна, за да събере вашите лични истории в разказ за квартала. В периода от 8-ти до 14-ти юли Ивелина Иванова ще проведе лични разговори с жители на „Конфу“, които впоследствие ще интерпретира в сценичен разказ. Между 20-ти и 22-ри юли всеки, който има интерес, време и отношение към мястото, където живее, а освен това и обича да слуша истории, ще бъде поканен на разходка, водена от Ива. Ще спрем на пет локации и ще разберем как споделените в walk&talk лични истории влизат в идеята за позитивна трансформация на градското пространство.

 

Представяме ви Ивелина Иванова в бърз #tisi разговор

Ти си на ход да… Да разказвам.

В градското пространство ти си…  Аз съм любопитно дете. Обичам глъчката, обичам да вървя пеша, да карам колело, да си представям историите на хората, които живеят на дадена улица.

Ти си… От 10 години съм актриса, разказвач, клоун, учител и аниматор. В изкуството ме вълнуват свързаността и непреходността на човешките чувства.

Къде те намираме в момента и какво в градската среда, където си сега, те занимава като жител и като артист В момента се намирам в Париж, където пълната и частичната изолация заради Covid-19 приключи съвсем неотдавна. Отново мога да се движа свободно по улиците и да репетирам на живо. Много мои представления бяха анулирани заради кризата с вируса. Сега ми се иска завръщането към професионалното и личното ежедневие да е различно; аз да съм променена, другите хора да са променени след тези три месеца изолация; ако можем да се движим малко по-бавно.

Какво в посланията на T.I.S.I. те привлече в екипа… Проектът ми харесва, защото е идея, послание и работа на независими, млади и търсещи хора с желание да подобрят градската среда. В проектите си те канят всеки жител да бъде активен и градивен участник в градското пространство, а не само недоволен ползвател или пасивен наблюдател. Във Варна има огромна необходимост да се преосмисли градската среда, а също и активната ни роля в нея.

Как временната намеса създава успешна промяна с устойчив характер и би ли ни разказала пример от своята артистична практика…  Временната намеса поставя въпроси, а въпросите дават теми за размисъл и възможности за промяна. Във Франция, след двумесечната пълна изолация и частична в рамките на месец, Париж и предградията му загубиха духа си. Улиците бяха празни и глухи. Хората не можеха да излизат извън разрешения километър, освен по неотложни причини. След края на този „затворен“ период кметствата на Париж и на предградията решиха заедно да инвестират значителна сума пари, за да стимулират културните събития и в тях отново да оживят Париж през месец август, който принципно е ваканционен. Поради кризата много хора няма да успеят да заминат на ваканция, но в новата културна среда на открито ще могат отново да почувстват града си.

Какво е мястото ни в града… Основно е. Ние можем да живеем извън града, но един град без хора е мъртъв. Затова според мен е много важно как го обитаваме.

Щастливите/красивите улици ли правят хората спокойни и щастливи или връзката е обратна… Всичко е свързано. Всички сме свързани. Красивите и спокойните улици привличат спокойни и щастливи хора, а щастливите хора имат желание да вървят по красиви улици.

Къде в своите пътувания си се чувствала най-добре и как градската среда е определяла приятното усещане… Във Франция, в Италия и в Холандия. Лично аз се чувствам добре в градска среда, в която пешеходецът не е излишен, а е значим наравно с колоездача и с шофьора.

Театърът, езикът, приказките винаги са вълнували Ивелина Иванова. След магистратура по „Лингвистика и семиология“ в Сорбоната впоследствие избира специалност „Театър“, като преди това учи в две театрални училища. През годините участва в редица улични спектакли, в детски и съвременни пиеси. През 2013-та представя Франция в VII  Международна  театрална школа в Москва. Преподава театър на деца в Париж, където живее; създава усмивки в болници и домове чрез света на театъра. През последните години все по-често се връща в България, където събира истински истории и ги превръща в спектакли. 

 

Taking space танцова работилница: В „TiSI в квартала“ Катарина Свобода ще интерпретира темата за свързаността чрез 3-часова танцова работилница и пърформанс в два последователни дни на 18-ти и 19-ти юли, за които се вдъхновява от история, открита в името на квартал „Конфу“. Плътното му застрояване я води и към асоциацията за близостта на докосването, характерно за танца конфу.

Представяме ви Катарина Свобода в  кратък #tisi разговор.

Ти си на ход да… Да обърна времето в нов график и в него да намеря време за почивка.

В градското пространство ти си…  Аз съм част от града. Проучвам го, забавлявам се в него, заемам отговорно мястото си.

Какво в посланията на T.I.S.I. те привлече в екипа… Харесва ми активният и позитивният подход на екипа. Харесва ми, когато знанията и изследванията са насочени към подобряване на условията за живот.

Как временната намеса създава успешна промяна с устойчив характер… Лично аз не вярвам, че временната намеса може да създаде устойчива промяна. Промяната е сложен процес, включващ актьори на различни нива, включително политици, активисти и жители на града.

Къде в своите пътувания си се чувствала най-добре и как градската среда е определяла приятното усещане… Като град много харесвам Барселона. Харесва ми как се планира и изгражда, както и хората и културата в него.

Катарина Свобода е родена през 1984 г. в Грац, Австрия. Творчеството ѝ се основава главно върху видеото, но работи и в областта на фотографията, инсталацията и пърформанса, винаги свързани с движещи се изображения. Завършила е Академията по изящни изкуства и Университета за приложни изкуства във Виена. Участва в национални и международни изложби: Кунстхале Люцерн – Щвейцария (2018 ), WRO биенале на медийното изкуство във Вроцлав – Полша (2017), BJCEM биенале за млади художниц в Тирана – Албания (2017), Manhattan Bridge в Ню Йорк – САЩ (2017), Корнър Колидж в Цюрих – Швейцария (2017, галерия „Владимир Назов“ в Загреб – Хърватия (2017). Сред самостоятелните ѝ изложби се нареждат FLUCA – Австрийски културен павилион, Пловдив (2019), SewonArtSpace в Джокякарта – Индонезия (2018), изложба в галерия „Клубнова“ в Бърно – Чехия (2016) и др.

Фотографиите са от работния процес  Cleaning the Black Sea през 2018 г., проект на Катарина Свобода.

Видео инсталация на Камен Стоянов ще трансформира между 20-ти и 22-ри юли един от пешеходните надлези на бул. „Васил Левски“. Не случайно избираме инфраструктурно съоръжение, за да му дадем нова временна функция на артпространство. Изкуството свързва хората. Надлезът свързва кварталите. В T.I.S.I. свързаността е водещо послание, което вълнува еднакво силно архитекти, урбанисти и актьори. На 19-ти юли между 17:00 и 20:00 ч. Камен Стоянов ще постави и заснеме във видеопродукция резултатите от танцовата работилница на Катарина Свобода.

Представяме ви Камен Стоянов в бърз #tisi разговор.

В градското пространство ти си… Аз съм участник, наблюдател, ползвател, страдащ, желаещ, изискващ промяна.

Ти си… Визуален артист с над 15-годишна международна практика, провокиращ към и показващ необходимостта от промяна на пространствени, урбанистични, културни и социално- политически норми.

„Синхронизация“, проект на Камен Стоянов, 2010 г.

Къде те намираме в момента и какво в градската среда, където си сега, те занимава като жител и като артистВ момента съм в централната част на София и се подготвям за T.I.S.I. във Варна. Сега тук въздухът е с много по-добро качество отколкото през зимата. Това е основен проблем, който ме занимава. За огромния автомобилен поток е нужно бързо решение и драстични мерки. Лично аз ползвам автомобил изключително рядко.

Какво в посланията на T.I.S.I. те привлече в екипа… Безкомпромисната отдаденост и желанието за подобряване на градската среда, както и разбирането, че това може да стане най-добре и най- бързо с включването на повече граждани в процеса.

Как временната намеса създава успешна промяна с устойчив характер… Временната намеса „отваря“ очите,  дава глас, изразява желания и проблеми. Това е първата стъпка на осъзнаване и създаване на общности, които застават отговорно и последователно зад процеси за промяна.

Щастливите/красивите улици ли правят хората спокойни и щастливи… Можем и така да го кажем, да. Когато определяме спокойствието на една улица, в идеалния случай тя е без или с минимален автомобилен поток.

Къде в своите пътувания си се чувствала най-добре и как градската среда е определяла приятното усещане… Чувствах се наистина добре в Цюрих по време на петмесечния ми престой. Изключително организиран и зелен град с безупречна чистота и с големи пешеходни зони, с достъп до чистото езеро и реката Лимат. Голяма част от жителите на града, включително и аз, се предвижвахме с велосипеди.

Кога последно беше във Варна, с какво очакване за града пристигна и с какво чувство си тръгна… В края на септември 2019-та за фестивала на късометражното кино „В Двореца“. Престоят ми беше до и около Морската градина и поради това всичко беше прекрасно. Пристигнах и си тръгнах с позитивни чувства.

Камен Стоянов е роден в Русе. Живее и работи във Виена и в София. Завършил е живопис в Националната художествена академия в София и визуални изкуства и културология в Академията по изящни изкуства във Виена. Негови филми, видео филми, акции, инсталации, фотографски творби и пърформанси са представяни на много изложби, фестивали и биеналета, между които: Международен фестивал за късометражно кино „В двореца“ – Варна (2019), градска галерия на Любляна – Словения (2019), Кунстхале Екснергасе във Виена – Австрия (2019), Международен фестивал за видео изкуство в Москва – Русия (2018/2019), „Попитайте художника“ в галерия „Сариев“ – Пловдив (2017), WRO биенале за медийно изкуство във Вроцлав – Полша (2017), Фестивал SPIELART в Мюнхен – Германия (2015), Биенале в Сидни – Австралия (2010), Аичи триенале в Нагоя – Япония (2010), Кунстхале в Будапеща – Унгария (2010), Европейско биенале за съвременно изкуство „Манифеста 7“ в Трентино – Италия (2008), Международно биенале за съвременно изкуство в Гюмри – Армения. Камен Стоянов е визуален артист, носител на множество награди от различни престижни форуми на изкуството по света.